Zwarte Bonen Brownies met Chaga Paddenstoel
Bij het zien van deze titel word je misschien niet direct warm maar geloof ons: dit is de moeite waard! Deze brownies zijn niet alleen heerlijk maar bevatten ook nog eens vezels en eiwitten. Door het toevoegen van Chaga krijgen deze brownies een rijke, aardse smaak. Daarnaast heeft Chaga een bloedsuikerverlagend effect. What’s not to love? Deze brownies zijn een gezondere variant en lichter dan gewone brownies omdat ze geen meel bevatten. Daarnaast zijn ze ook minder zoet, dus verwacht niet de klassieke brownie smaak die je misschien gewend bent.
Cacao wordt gezien als een superfood en dat is niet voor niets. Echter is het wel belangrijk dat je de juiste soort gebruikt, namelijk in zijn rauwe vorm. Rauwe cacao is niet verhit en daardoor gaan de gezonde voedingsstoffen niet verloren. Zorg dus dat je altijd de onbewerkte variant gebruikt.
Ingrediënten:
- 1 blik zwarte bonen van 400 gram (uitlekgewicht 265 gram)
- 50 gram (rauwe) cacaopoeder
- 125 gram boter, op kamertemperatuur
- 100 gram suiker (bijvoorbeeld kokosbloesem of oerzoet)
- 4 eieren
- 2 tl (wijnsteen)bakpoeder
- 2 tl chagapoeder
- 1 el arrowrootpoeder
- 1 tl vanille poeder
- Kleine snuf zout
Decoratie:
- 100 gram witte chocolade
- Versier met pecannoten en frambozen.
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht).
- Als je zwarte bonen uit blik gebruikt, spoel ze dan goed af met water. Gebruik je liever gedroogde bonen neem dan 100-120 gram bonen en laat deze een nachtje weken. Laat vervolgens 1,5 uur koken tot ze gaar en zacht zijn. Doe de bonen in een kom en voeg de boter toe. Pureer ze samen tot een glad mengsel.
- Voeg daarna 1 voor 1 de eieren toe met een mixer. Zorg dat het ei helemaal vermengd is voordat je de volgende toevoegt.
- Doe in een andere kom alle droge ingrediënten bij elkaar, de cacao, suiker, het bakpoeder, chagapoeder, arrowroot, vanille poeder en zout. Mix goed door elkaar en voeg toe aan het bonenmengsel. Mix goed door elkaar. Het beslag moet een beetje romig zijn.
- Doe het beslag in een met bakpapier bekleedde bakplaat of ovenschaal van ca. 25x20 cm. Bak in 50 minuten af. Check met een satéprikker of het gaar is, de satéprikker komt er dan droog uit.
- Laat afkoelen. Smelt ondertussen de witte chocolade au bain-marie. Haal van het vuur zodra het gesmolten is. Drapeer over de brownie.
- Decoreer met pecannoten en frambozen of andere garnering.