
Boosting Mushroom Miso Bouillon
Bouillon worden al eeuwen lang gebruikt als ontstekingswerend middel bij ziekte. Het bevat vocht, vitaminen, mineralen en het is ook nog eens heel erg lekker. Miso soep wordt
traditioneel gegeten als ontbijt in Japan, maar het is eigenlijk lekker op elk moment van de
dag. Miso is gefermenteerde sojapasta en bevat veel goede bacteriën die je microbioom
ondersteunen. Let op: kies wel een ongepasteuriseerde miso, anders zijn de bacteriën alsnog dood. Voeg de miso ook als laatst toe aan je soep, om dezelfde reden dat je anders de goede bacteriën gelijk dood kookt. In deze (goedgevulde) variant hebben we onze mushroom blend toegevoegd wat zorgt voor een extra boost aan je immuunsysteem en een lekkere smaak.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 2 liter water of (vegetarische) dashi*
- 1 el gedroogde wakamé
- 3 cm gember, geschild en geraspt
- 2 tenen knoflook, geraspt
- 200 gr (gerookte) tofu, geraspt
- 100 gr wortel, in dunne plakjes
- 150 gr shiitakes, in plakjes
- 1 el mushroom blend
- 0,5 tl chilivlokken
- 4 bosuitjes, in ringen
- ½ krop chinese kool, gewassen en gesneden
- 3 el miso
- 1 el geroosterde sesamolie
- 3 el tamari of shoyu
- 1 el mirin
- 1 el rijstazijn
Bereiding:
- Week de wakame 10 minuten in koud water en hak daarna fijn.
- Breng 1 liter water of dashi aan de kook en voeg de wakame, gember, knoflook, tofu, wortel, shiitakes, chilivlokken en de eetlepel mushroomblend toe. Doe de
deksel op de pan en laat 7 minuten zachtjes koken. - Voeg daarna de bosui en chinese kool toe en laat nog 5 minuten koken. Zet het vuur uit en roer de miso, semsamolie, tamari of shoyu, mirin en rijstazijn toe.
- Proef en voeg eventueel meer van voorgenoemde smaakmakers toe.
*Dashi is een eenvoudige Japanse bouillon gemaakt van water, kombu (zeewier) en
eventueel tonijnvlokken. Dashi zit boordevol mineralen en geeft een heerlijke umamismaak aan gerechten. Om de vegetarische dashi te maken neem je 1 liter koud water en doe hier een wat gedroogde kombu in (knip zo’n 4-5 cm af). Verwarm langzaam (niet laten koken) zo’n 30 minuten en haal daarna van het vuur. Haar het stuk kombu eruit en gebruik eventueel voor een volgende keer.